sâmbătă, 8 august 2009

Cum sa ne alegem parfumul potrivit


Poate unul dintre cele mai importante lucruri pentru cineva interesat sau, mai mult decat atat, pasionat de parfumuri este sa stie sa aleaga ACEL parfum, esenta care il va reprezenta, parfumul preferat si, mai cu seama, parfumul potrivit. 

E vorba de o relatie speciala, o "chimie" care poate face din combinatia purtator-parfum o pereche irezistibila. Chimie atat in sensul propriu al cuvantului, adica potrivirea dintre o anumita aroma si un anumit tip de piele (uscata, sensibila, uleioasa) cat si in sens figurat, adica simbioza perfecta sau cat mai apropiata de perfectiune intre personalitatea, stilul, caracterul unui om si parfumul sau.

Sa detaliem putin...

Parfumul natural al unei persoane este unic fiind dat de o anume combinatie de factori printre care ph-ul pielii, glandele sudoripare, diferitele tipuri de tesuturi cutanate de pe corp, s.a.m.d. Prin urmare, notele fragile ale unui parfum interactioneaza cu acest miros uman dand nastere unei arome speciale si, din nou, unice. Asa cum amprenta digitala a unui individ este irepetabila, tot asa si aceasta aroma este unica si irepetabila

Alegerea parfumului potrivit este un demers dificil si poate sa insemne uneori ani de cautari. Dar iata cateva recomandari care cu siguranta vor usura aceasta sarcina:

- Toate parfumurile au in componenta lor 3 note definitorii: notele de varf care se evapora primele (in circa 15-20 minute), notele de mijloc ce se pastreaza pana la 1 ora si notele de baza care reprezinta adevaratul parfum si raman pe piele cateva ore.

- Cand ne alegem parfumul trebuie sa incercam cele 3 note, sa le simtim si sa alegem in final produsul care da combinatia favorita. Nu trebuie sa ezitam sa cerem ajutorul vanzatorului din magazin. Ii putem indica ce gen de mirosuri naturale ne incanta: poate pamantul umed, poate ploaia intr-o padure, poate marea sau poate floarea preferata. Orice astfel de mic indiciu poate ajuta personalul din magazin sa ne recomande parfumul favorit.

- Nu trebuie sa incercam mai mult de 3-4 parfumuri odata pentru ca asta ne va ingreuna alegerea, evaluarea unui parfum va fi viciata de altul, simtul mirosului va fi saturat si derutat de la un test la altul. Daca totusi vrem sa ne hotaram cat mai repede e bine sa avem cu noi un bob de cafea. Mirosind acel bob dupa fiecare parfum curatam simtul olfactiv si il pregatim pentru urmatoarea incercare.

- Este recomandat ca testarea parfumurilor sa se faca dimineata, cand simtul olfactiv e mai putin incarcat de mirosurile de peste zi.

- Trebuie sa aplicam un singur puf de parfum pe piele si sa nu-l atingem pentru ai pastra nealterate compozitia si calitatile. Asa cum am pomenit mai sus, vom mirosi notele de varf in primele 15-20 de minute, apoi notele de mijloc pana la o ora si apoi notele de baza. Deci vom putea sa ne plimbam prin alte raioane si apoi reveni in parfumerie pentru a face alegerea dupa cel putin o ora. Putem face asta chiar si a doua zi pentru a avea timp sa savuram toate cele 3 note.

- Sa nu alegem un parfum doar pentru ca e ultima aparitie de la un designer de renume ci doar daca simtim sa ne place si ni se potriveste cu adevarat. La urma urmei, cel mai important e ca un parfum sa ne satisfaca si nu e o alegere pentru o zi sau o saptamana ci poate ramane aroma favorita si care ne va defini ani de zile. In plus, e si o investitie pentru ca pretul nu e tocmai modic.

- Un parfum de calitate trebuie sa aiba un termen de valabilitate de circa 3 ani. Trebuie pastrat in locuri ferite de temperaturi inalte si de lumina soarelui. De fapt, e indicat ca apa de parfum sau de toaleta sa fie pastrate in frigider pentru a-si pastra cat mai bine calitatile.

- Nu trebuie sa purtam un parfum ca pe o uniforma. Putem si chiar e recomandat sa folosim diferite parfumuri pentru diferite momente ale zilei, pentru diferite ocazii si pentru diferite anotimpuri. Trebuie sa tinem cont inclusiv de clima. In conditii de umiditate aroma unui parfum se va intensifica si e recomandat ca in astfel de conditii sa folosim parfumuri mai discrete si sa le aplicam mai des. Caldura grabeste evaporarea esentei iar vremea rece o intensifica.

- Un parfum nu este cu atat mai bun cu cat e mai scump, importanta este satisfactia pe care ne-o da, nu cat costa.

Cam atat pentru moment pentru ca poate am lungit cam mult. Dar voi reveni.

2 comentarii: